[România] Sute de cadre didactice spun „Bun Venit” copiilor de etnie roma

16 Mar 2020

De la începutul anului, în România au avut loc 16 evenimente prin care  profesorii au promovat în rândul colegilor educația incluzivă, continuă și nediscriminatorie pentru elevii romi. Întâlnirile au avut loc în cadrul proiectului Mișto Avilean, al Fundației Terre des hommes Romania, și la ele au participat în total 423 de cadre didactice, reprezentanți ai inspectoratelor școlare și ai altor instituții și ONG-uri din 14 județe.

Cei care au organizat și susținut prezentări la aceste evenimente au fost acei profesori care în ianuarie au participat la trainingul inițiat de Fundația Terre des hommes, în cadrul proiectului Mișto Avilean. Rolul lor a fost de a disemina informațiile obținute atunci de la traineri de prestigiu precum Dr. Delia GRIGORE, Dr. Cristian Pădure, Dezideriu GERGELY și Alina DUMITRU.

La rândul lor, profesorii au vorbit, în cadrul propriilor evenimente despre  proiectul Mișto Avilean, despre metode de educație școlară incluzivă, continuă și nediscriminatorie pentru elevi de etnie romă, iar baza discuțiilor a fost Suportul de curs elaborat de trainerii menționați anterior.

Evenimentele au avut loc în 14 localități: Calinesti (Argeș), Berzunti (Bacău), Oradea (Bihor), Maciova (Caraș-Severin), Constanta, Craiova (Dolj), Brahasesti (GL), Barcanesti (Ilfov), Voinesti (Iași), Somcuta Mare (Maramureș), Danes (Mureș), Napradea (Sălaj), Socond (Satu Mare), Homocea (VN). În județele Bihor, Galați și Satu Mare s-au organizat evenimente suplimentare la care s-a remarcat o largă participare: 238 de persoane, printre care și reprezentanți ai Inspectoratelor Școlare și ai altor instituții și organizații locale. 

„Aceste evenimente arată un entuziasm deosebit din partea profesorilor și le suntem recunoscători că s-au implicat voluntar în acest demers. De multe ori au făcut mai mult decât era prevăzut”, Bogdan Romanică, managerul proiectului Mișto Avilean (Fundația Terre des hommes Romania).  

Trainingul initial și evenimentele de diseminare fac parte din „Programul de creștere a capacității cadrelor didactice” pentru educație incluzivă, continuă și nediscriminatorie pentru elevii romi, implementat în cadrul proiectului Misto Avilean. Acesta mai cuprinde și o serie de webinarii, care sunt în prezent în desfășurare. Programul și modul de înscriere la webinarii pot fi consultate pe site-ul misto-avilean.eu

Topic(s): 
Series this is part of: 

This project is funded by:

Contact

Terre des hommes Regional Office
1027 Budapest,
Bem rakpart 50. T.1,
Hungary

Phone: (36 1) 266-5922

Send us an email