"Shkolla e riedukimit" dhe femijet ne konflikt me ligjin

5 posts / 0 new
Last post
jonida dhroso
jonida dhroso's picture
"Shkolla e riedukimit" dhe femijet ne konflikt me ligjin

Pershendetje kolege,

Nga studimet e te dhenave te kriminalitetit tek te miturit, konstatohet se nje numer i konsiderueshem i krimeve jane kryer nga te mitur nen 14 vjec, per te cilet ligji parashikon papergjegjshmeri penale. Ne kete rast dispozitat ligjore parashikojne aplikimin e masave me karakter edukativ, vendosjen e te miturit ne nje institucion edukimi. nga eksperienca e vendeve te tjera, rezulton te jene krijuar institucione te mireqenies. Aktualisht institucione te tilla te tilla ne vendin tone nuk jane krijuar. Edhe pse mund te kemi nje numer te femijeve qe braktisin shkollen, te gjithe e dime se numri i tyre arrin shifra te larta. Zakonisht te miturit qe vuajne denimin ne Institucionet e Ekzekutimeve te Vendimeve Penale e kane braktisur shkollen jo per shkak te denimit, por me pare se ata te mbushnin moshen 14 vjec. 

Se fundmi degjoj shume prinder te femijeve nen 14 vjec qe shprehen "Do te ishte mire te kishte nje shkolle riedukimi pasi nuk i mbajme dot femijet, nuk na degjojne". Keta femije shfaqin probleme edhe ne shkolle duke mbajtur arme te ftohta. Prinderit shprehen se nuk munden me te merren me femijet pasi ata nuk i degjojne, shfaqin agresivitet kur prinderit behen pengese qe ata te perfshihen ne vepra penale. Nga ana tjeter shkolla nuk mund ti kontrolloje te gjithe nxenesit cdo dite se cfare kane marre me vehte. Nderkohe qe sherbimet sociale mundohen ta perfshijne femijen ne sa me shume aktivitete per ta mbajtuar te angazhuar dhe paralelisht punojne me prinderit ne lidhje me prinderimin pozitiv, dhe serish femija kryen vepra penale si "vjedhja".

Hapja e nje "shkolle riedukimi" a do te ishte zgjidhje e mire?? C'mendim keni?

Ju pershendes.

Valbona Carcani-Mane
Valbona Carcani-Mane's picture
Pershendetje Jonida,

Pershendetje Jonida,

Tema e diskutimit eshte shume interesante dhe e qenesishme per kontekstin tone dhe besoj se edhe ne kontekstet e tjera. Te punuarti me femije ne moshen e adoleshences, te cilet shfaqin sjellje devijante e delinkuente, eshte nje nga problematikat e vazhdueshme edhe ne vende te zhvilluara sot, marr per shembull Angline. Dhe ne fakt qasja ne keto vende eshte duke punuar ne komunitet dhe duke perfshire keta te rinj ne aktivitete passhkollore, ose jo shkollore (sepse sic e the edhe ti ata zgjedhin te lene shkollen) te karakterit artistik ne qendra komunitare. Perfshira e tyre psh ne muzike, ne kurse te aftesimit per jeten, dhenia e pergjegjesive per te bere pune te ndryshme komunitare mendohet se i mban ata larg "telasheve" dhe u jep nje oportunitet per te zbuluar talentet ose aftesite e tyre te cilat mund t'i perdorin neser per nje profesion.

Shkollat e edukimit ne Shqiperi ne fakt kane nje konotacion negativ. Ato kane qene alternativat e burgimit per femijet dikur dhe shume larg standarteve te nje qendre edukuese ashtu sikurse neve e paramendojme duke u nisur nga emri. POr e kuptoj shume mire shqetesimin e atyre prinderve qe ndjejne se nuk kane me autoritetin e duhur per te ndihmuar femijen dhe kerkojne kete lloj alternative.

Mendoj se kjo ceshtje eshte nje prej atyre qe duhet ngritur e marre parasysh edhe ne perpilimin e kuadrit e mirefillte ligjor per mbrojtjen e femijeve, proces i cili shpresojme e lutemi te filloje se shpejti.

Do kisha deshire te degjoja edhe opinionet e kolegeve te tjeter lidhur me kete teme; me se shumti per te sjelle modele ose histori suksesi lidhur me daljen nga situata e femijeve ne udhe-kryqe te tilla.

Ina Verzivolli
Ina Verzivolli's picture
'Multidimensional Family

'Multidimensional Family-therapy' eshte nje evidence based programme, i cili targeton jo vetem femijen qe ka probleme me sjelljen duke perfshire sjellje delinkuente dhe agresive, por te gjithe familjen. une pashe aplikimin e tij ne Estoni dhe dukej me te vertete premtues. 

http://www.mdft.org/

Valbona Carcani-Mane
Valbona Carcani-Mane's picture
 

 

Ina ky kualifikimi duket shume persembari dhe ne fakt fiks cfare i duhet kesaj problematike. 

Ceshtja eshte a do kishte interes per ta bere si trajnim punonjes te fushes se mbrojtjes ne vendin tone pasi mesa pash ata qe e bejne e kane pjese perberese te sistemit; pra certifikohen dhe fillojne te sherbejne direkt ne sistem. 

Vendet ne Europe qe e implementonin ishin perendimore dhe me standarte te larta pune ne fushen sociale. 

Une propozoj ta bejme pjese te strategjise per sitemin e child protection ne Shqiperi :D

Shpresoj qe diskutimi te vazhdoje gjithesesi. 

Bona

 

 

 

Armen Mustafa
Armen Mustafa's picture
"Shkolla e riedukimit" dhe femijet ne konflikt me ligjin

Pershendetje,

Duke qene ne mesin e personave te shumte qe kohe te gjate merrem me ceshtjet e femijeve ne konflikt me ligjin, eshte e pamundur mos te nxitesh te shkruash per nje teme shume inetersante dhe ne te njejten kohe edhe mjaft e debatueshme. Une qe ne fillim dua te theksoj faktin se jam kunder ngritjes se shkollave dhe institucioneve te vecanta per riedukimin e femijeve dhe kjo sidomos jo per femijet te cilet jane nen moshen e pergjegjesise penale. Une preferoj qasjet ne komunitet  per femijet qe jane ne rrezik ose ne konflikt me ligjin. jane disa arsye per kete. 

- E para dhe medoj thelbesorja eshte fakti shkencor, perkatesisht ajo qe po thuaj shumica e studimeve ne lidhje me kete problematike theksojne faktin  se isntucionet sidomos ato rezidenciale (perfshire edhe ato te perkujdesit, pastaj ato te shendetit mental, etj), jane nder vendet qe shquhen per shkeljen e te drejtave te femijeve dhe trajtimin jo njerezor te tyre (psh. rasti ne Shkoder, etj)  

 - E dyta dhe e lidhur ngushte me te paren, ka te bej me qasjen segreguese duke i ndare femijet nga bashkëmoshatarët e tyre, pastaj etiketimin dhe stigmatizimin,  qe iu behet femijeve qe do ti percjelle po thuaj gjate gjithe jete,  pasojat e se ciles jemi te vetedijshem se sa te medha jane per zhvillimin e vet femijes

Duke qene keto arsye dhe jo vetem keteshte edhe arsyeja sepse jo vetem ne kete fushe, por edhe ne pergjithesi tek aftesia e kufizuar, te perkujdesja per femijet bonjak, etj. po preferohen me shume qasjet gjitheperfshirese ne komunitet dhe shoqeri ne pergjithesi..

Gjate vitit 2014, me perkahje te Koalicionit per Mbrojtjen e Femijeve - KOMF, kam bere nje hulumtim ne Kosove ne lidhje me sherbimet qe iu ofrohen femijeve nen moshen 14 vjeç qe jane ne rrezik ose qe jane ne konflikt me ligjin. Rezulatet perveç tjerash tregojne se jo vetem prinderit e familjet, por edhe profesioniste te ndryshem (mesues, punetore sociale, etj) kerkojne ose propozojne hapjen e institucioneve te vecanta ri edukimi per keta femije. Per mua, keto ishin dy mesazhe:

- Prinderit dhe te tjeret ne menyre te pavetedijshme ose te vetedijshme tentojne ta largojne pergjegjesine e tyre, si per ndikimin qe kane pasur ne zhvillimin e sjelljeve te tilla tek femijet, ashtu edhe deshiren per te larguuar pergjegjesine per ate qe do te ndodhe ne vijim.

- Tjetra, kjo tregon edhe shqetesimin e tyre per ndjenjen e jo kompetences qe kane ata per tu marre me keta femije, por edhe braktisjen dhe deshtimin e shtetit per ti ndihmuar, perkahur dhe mobilizuar edhe burime te tjera per keta prinder dhe profesioniste per tu marre me keta femije.

Cfare mund te behet ne kete drejtim?

Ajo qe ka propozuar Ina eshte nje ide e mire, tamam ajo se çfarë duhet te bëjmë. Pra, programe me baze ne komunitet, ne te cilat punohet me familjen, fëmijët, shkollën, komunitetin janë mese te domosdoshme. Ne kete drejtim, duke u nisur nga fakti se shpesh prindërit dhe te tjerët, kane mungese te njohurive dhe shkathtësive te nevojshme te punës dhe edukimit te fëmijëve, shoh te nevojshme shume te ofrohen edhe programe te edukimit te prindërve ne shkathtësi prinderimi.

Ne aspektin ligjor, Maqedonia ka ofruar nje përkrahje me te mire per fëmijët qe janë pa përgjegjësi penale, nën moshën 14 vjec. Ata kane ulur moshën e përgjegjësisë penale, por vetëm ne kuptimin e asaj qe gjykata mund te obligoj institucionet e caktuara, por edhe prindërit,  qe te punojnë me këta femije, duke shqiptuar masa mbrojtëse psiko sociale e shendetesore. Pra përmes kësaj, nuk jepen masa penale, nuk dërgohen fëmijët ne institucione te ndryshme, por ata mbesin ne familje, ne komunitetin e tyre, por vetëm obigohen institucionet te marrin hapa adekuate dhe te ofrojnë perkahjen e nevojshme per trajtimin e tyre, perfshire edhe programe me baze ne komunitet dhe zgjidhje tjera, tper t’iu përgjigjur nevojave te këtyre fëmijëve.

Ne kete drejtim, une e shoh qenesore edhe angazhimin e OJQ-ve dhe te shkollave ne kete drejtim, qe me programet e tyre mund te bëjnë shume, jo vetëm ne trajtimin e këtyre fëmijëve, por edhe ne prandalimin e kësaj dukurie.

 

Gjithe te mirat,

Armeni

This project is funded by:

Contact

Terre des hommes Regional Office
1027 Budapest,
Bem rakpart 50. T.1,
Hungary

Phone: (36 1) 266-5922

Send us an email