[Velika Britanija] Procena starosti jednog mladog azilanta: poruka vlastima

This content was suggested by: 
06. 02. 2020.
Source: 
Communitycare

Mladi tražilac azila iz Avganistana doživeo je šokantno putovanje, dok je bežao iz matične zemlje u Veliku Britaniju. Britanske su vlasti uvek procenjivale njegovu starost, jer niko nikada nije verovao da je dečak još uvek mlađi od 18 godina. Nažalost, nije imao papire, jer je izgubio školsku knjižicu, koju mu je dala majka.

Mogla se dokazati njegova stvarna starost, ali bez dokaza, pa je nesrećni dečak morao da ide u hostel sa dečacima od 16 do 17 godina. Imao je samo 13 godina i nažalost, doživeo je i zlostavljanje od strane tih tinejdžera. Na kraju je pobegao, ali policija ga je uhvatila. Avganistanski dečak bio je zaključan u pritvoru i morao je deliti sobu sa odraslim osobama od 30-50 godina, jer su njegove godine i dalje bila misterija za vlasti. Tada je pronašao Crveni krst, koji pomaže izbeglicama i azilantima.

Konačno, dobro se zbrinuo i mogao je da potvrdi svoju starost, činjenicu da ima 17 godina. Još uvek prolazi kroz traume, ima noćne more i napade. Godinama nije video svoju porodicu. Poslednji put kada su bili zajedno, bili su u Pakistanu, gde su pobegli iz Avganistana. Prvo je ubijen njegov otac, a zatim i deda. Znao je da će biti sledeći, pa je odlučio da ode u Veliku Britaniju. Dečak, čije ime nikada nije spomenuto, preživeo je mnogo toga. Zato je možda i izgledao starije od deteta. Da mu je neko verovao koliko ima godina, ne bi morao doživeti tolike traume.

Sve u svemu, izgubio je detinjstvo, ali preživeo je, i pokušaće da svoju odraslost učini pozitivnijom.

Series this is part of: 

Ovaj projek(a)t je finansiran od:

Kontakt

Terre des hommes Regional Office
1027 Budapest,
Bem rakpart 50. T.1, .
Hungary

Phone: (36 1) 266-5922