Svjesno rodno osjetljivo roditeljstvo

Program treninga kojemu je cilj povećana skrb mladića i muškaraca o djeci te edukacija kako bi se spriječilo nasilje nad djecom

detalji

Datum izdavanja:  09. 09. 2016. Author:  Daniela Terzi-Barbarosie Izdavač:  Terre des hommes Moldova Vrsta publikacije:  Toolkit / Handbook / Manual

Program treninga „Svjesno rodno osjetljivo roditeljstvo“ nastoji pružiti teorijske i praktične smjernice u aktivnostima kojima je svrha povećati sudjelovanje mladića i muškaraca u obrazovnom procesu, bilo u privatnoj, npr. u obitelji, bilo u javnoj sferi, npr. formalno i neformalno obrazovanje, kao i u obrazovnim procesima na razini zajednice.

Program se bavi temama koje su ključne za povećanje roditeljske uloge mladića i muškaraca tako da i oni, ali i njihova djeca imaju korist od odnosa sinergije dok se nenasilje i tolerancija razvijaju iz pravnih pojmova u vrijednosti, moralne standarde i suštinu kako pojedinca, tako i kolektivne društvene svijesti, a sve kako bi se stvorilo istinsko demokratsko društvo.

Ako želimo obrazovati djecu u skladu s demokratskim i suvremenim načelima te im pomoći da ih efikasno integriraju u društveni život i tako ostvare psihološku dobrobit, trebamo omogućiti da ih odgajaju i obrazuju i žene i muškarci.

Jedino zajedničkim trudom oba roditelja djeca će postati svjesna i razumjeti, činiti, učiti i otkrivati nove stvari. Taj će trud doprinijeti harmoničnom razvoju i identifikaciji njihovih osobnih vrijednosti.

Riječ je o interaktivnom programu namijenjenom svima koji žele razviti i unaprijediti rodne kompetencije (osobne, društvene, metodološke i/ili tehničke) potrebne za učinkovit rad s djecom, točnije svima koji planiraju održavati treninge slične tematike: socijalnim pomoćnicima u zajednici, članovima multidisciplinarnih timova, nastavničkom osoblju (nastavnicima, zabavljačima, razrednicima, psiholozima, ravnateljima), predstavnicima socijalne pomoći, stručnjacima iz različitih sektora (policija, zdravstvo), članovima nevladinih udruga, predstavnicima lokalne javne uprave i drugima.

Program se sastoji od tri dijela: kurikulum i sažetak modula treninga (1), udžbenik za pet modula (2) i prilozi (3). Uključuje preporučeno trajanje i strukturu treninga. Moduli se mogu izvoditi zasebno ili u različitim kombinacijama, ovisno o ciljevima treninga i ciljanoj skupini.

Ukupan broj stranica: 
118
Ovaj sadržaj je relevantan za državu(e): 
Međunarodni

Ovaj projek(a)t je finansiran od: