Organizacije za prava djeteta pozdravljaju politiku Europske komisije o zaštiti djeteta migranata i izbjeglica -Destination Unknown

12. 04. 2017.
Source: 
Destination Unknown

Nove smjernice politike EU Komisije (EU Commission’s new policy guidelines), koje daju konkretne  akcije za zaštitu sve djece imigranata i izbjeglica koja dolaze u Europu, su  široko prihvaćene od strane organizacija za zaštitu prava djece.

Mjere - koje se odnose na praznine koje su omogućile da mnoga djeca propadnu kroz pukotine ili ih dovodile u opasnosti od zlostavljanja i eksploatacije - fokusiraju se na svu djecu, bez obzira na to jesu li imigranti ili izbjeglice, bilo da dolaze sa svojim obiteljima ili sami. Ove mjere uključuju pružanje pristupa sigurnim recepcijskim objektima, uslugama poput obrazovanja i zdravstvene zaštite te pronalaženja dugoročnih rješenja koja su u najboljem interesu djeteta.

Ovaj okvir je u velikoj mjeri nedostajao u političkim odlukama EU od eskaliranja migracija i izbjeglička krize 2015. godine.

Agencije sada pozivaju EU da svoje riječi pretvori u djelovanje kako bi osiguralo da djeca - na koju se odnosi 30 posto svih zahtjeva za azil u Europi 2015. i 2016. godine - ne budu izložena zlostavljanju ili iskorištavanju po njihovom dolasku u Europu.

 

Ovaj projek(a)t je finansiran od: