[Srbija] Svratište za decu je proslavilo svoj 11. rođendan!

05. 06. 2018.

U prostorijama Kafe bara „16“ u Beogradu, 31. maja održana je proslava povodom 11. rođendana. Proslava je protekla u celodnevnom druženju sa decom, donatorima i prijateljima Svratišta. Tokom dnevnog programa, deca su se zabavljala uz igru i ples zajedno sa grupom „Gruub“ koji su dugogodišnji prijatelji i saradnici Centra za Integraciju Mladih. Nakon ručka i torte, koji su bili obezbeđeni od strane donatora Svratišta, otpočeo je drugi deo programa otvaranjem izložbe fotografija Beograda iz ugla dece koja se nalaze u uličnoj situaciji. Fotografije su nastale nakon više radionica koje su profesionalni fotografi organizovali za decu korisnike ove usluge. U 20 časova  premijerno je prikazan promotivni film o radu o radu ove organizacije. Dan je priveden kraju uz posluženje, muziku i neformalno druženje.

Pozivu na rođendan Svratišta odazvali su se brojni stručnjaci koji se bave dečijim pravima i socijalnom zaštitom, predstavnici nevladinih organizacija ali i formalnog sistema kao i brojne poznate ličnosti.

Tokom prethodnih godina više od 1000 dece i mladih svoje vreme je umesto na ulici provelo na sigurnom zahvaljujući Svratištu. Od 2007. godine Svratište raste i sada je licencirana usluga, prepoznata Zakonom o socijalnoj zaštiti, postoji na dve lokacije u gradu, ali ono što se nije promenilo je odnos prema deci i odgovornost prema njima i njihovim potrebama.

Usluga Svratište je namenjena deci koja se nalaze u uličnoj situaciji, to su najčešće deca romske populacije koja dolaze iz neformalnih naselja i koja su izložena ekstremnom siromaštvu. U prostorijama Svratišta oni se mogu okupati, presvući u čistu garderobu ili imati obrok. Međutim, Svratište ima i svoj obrazovni karakter te se svoj deci pruža preko potrebna pomoć i podrška u svim aspektima obrazovanja. Deca se uključuju u obrazovni sistem, prati se njihova redovnost pohađanja nastave, obezbeđuje im se materijal za školu, pruža im se pomoć u učenju i rešavanju domaćih zadataka, održavaju se edukativne radionice a sve to uz potpunu saglasnost i saradnju deteta i njihovih porodica.

Svratište je usluga koja je pokrenuta od strane udruženja građana Centra za Integraciju Mladih, koje, pored navedenog, realizuje i Program obrazovanja sa decom predškolskog uzrasta iz neformalnih naselja, Program podrške deci izbeglicama i migrantima, a od skoro, ovo udruženje je i osnivač socijalnog preduzeća Kafe bara „16“ koje se bavi potrebama mladih koji su napunili 16 godina i nemaju više mogućnost da koriste usluge Svratišta. U okviru ovog programa mladima se pruža stručno usavršavanje i podrška kako bi im se olakšao pristup tržištu rada.

Ovaj projek(a)t je finansiran od: