Učitelji iz 20 zajednica dijele svoje svoje iskustvo u promicanju svjesnog rodno osjetljivog roditeljstva

20. 11. 2017.

Trideset učitelja iz dvadeset školskih ustanova iz okruga Ungheni, Falesti i Soroca 8. studenog 2017. je sudjelovalo u završnom događaju projekta 'Za život bez nasilja djece u Moldaviji' provedenog od strane Terre des hommes Moldova uz financijsku podršku OAK Foundation.
Cilj projekta bio je spriječiti zlostavljanje djece te je stavljen fokus na uključivanje muškaraca i dječaka u taj proces te mijenjanje stereotipa i aspekata roda koji se povezuju sa zlostavljanjem. Završni događaj bio je prilika za učitelje da podijele svoje iskustvo uključivanja u program svjesnog rodno osjetljivog roditeljstva.

Budući da je rad s roditeljima ključan za postizanje cilja ovog projekta, Terre de hommes Moldova je razvila program na temu svjesnog rodno osjetljivog roditeljstva i obučila trideset učitelja kako bi primijenili ovaj program s roditeljima u njihovoj zajednici. Tijekom aktivnosti programa, učitelji i roditelji su se osvrnuli na teme kao što su prednosti uključivanja muškaraca u odgoj i obrazovanje djece, razvoj vještina potrebnih za svjesno rodno osjetljivo roditeljstvo, nasilje u školi i mladenačka delikvencija. Ova je inicijativa dopunjena i zajedničkim aktivnostima povezanim uz prevenciju nasilja i jednakosti rodova provedenim u tim istim školama.

''Pred našim je društvom dug put do postizanja rodne jednakosti, uključujući i pitanja povezana s uključivanjem u odgoj i obrazovanje djece'' izjavila je Octombrina Moraru, menadžerica projekta Terre de hommes Moldova. Sudionici završnog događaja su potvrdili to ističući potrebu za više aktivnosti na temu svjesnog rodno osjetljivog roditeljstva. Pitanja koja su se raspravljala tijekom aktivnosti su bila jako popularna među roditeljima. ''Osjetila sam da je interes očeva za život svoje djece bio povećan, ali i da trebaju više podrške u razvoju svojih roditeljskih vještina. Također bismo trebali ohrabriti i majke da daju očevima da preuzmu veći dio roditeljske uloge nego do sad'' spomenula je Ana Antonciuc, učiteljica iz Falestija.

Sudionici završnog događaja vjeruju da postoji potreba za više aktivnosti na temu svjesnog rodno osjetljivog roditeljstva. Teme o kojima se raspravljalo tijekom aktivnosti su bile jako popularne među roditeljima. Neki učitelji kažu da im je najteži dio bio uključiti roditelje u prvu aktivnost. Međutim, oni koji su se uključili u prvu aktivnost, nisu oklijevali sudjelovati i u drugim aktivnostima te su poticali i druge roditelje da se priključe. Spomenuto je i da je bilo lakše uključiti roditelje mlađe djece i da su oni pokazali više interesa za aktivnosti provedene za dobrobit njihove djece. 

Topic(s): 

Ovaj projek(a)t je finansiran od: