Childhub INSPIRE serija: Cardiff model prevencije nasilja

You need to login in to ChildHub before you can join this webinar. If you don't yet have an account, please register.

Register and join Login and join

Datum održavanja vebinara: 
17. 01. 2019.
Start and finish time of webinar: 
3pm CET
Lecturer: 
Jonathan Shepherd, professor and founder of Violence and Society Research Group
Organizator: 
ChildHub

Webinar je drugi u nizu u kojem će se predstaviti sedam strategija smanjivanja nasilja nad djecom, nazvanog INSPIRE. Predstavit će se strategija br. 3 "Sigurna okruženja".

 

O webinaru:

Na temelju otkrića da većina nasilja koje rezultira hitnim liječenjem nije poznata policiji, profesor Shepherd inicirao je i razvio program prevencije nasilja koji je sada široko poznat kao Cardiff model. Ovaj pristup temelji se na prikupljanju jedinstvenih informacija o nasilju u bolničkim odjelima hitne pomoći koje nisu dostupne iz drugih izvora. Ove informacije su anonimne, dijeljene i korištene od strane policije, gradskih vlasti i javnog zdravstva radi zajedničkog rada na sprječavanju nasilja. Ovaj pristup je testiran u kontroliranim ispitivanjima i procjenama troškovne koristi te se zna da je učinkovit i isplativ. Program smanjuje nasilje, smanjuje broj hospitalizacija i smanjuje troškove u svim zdravstvenim i pravosudnim sustavima. Program je implementiran u cijeloj Velikoj Britaniji, te u gradovima u Europi, Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Godine 2018., centri za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u usvojili su ovu politiku i objavili obuku i druge materijale kako bi pokrenuli provedbu u cijeloj zemlji.

 

 

O govorniku:

Jonathan Shepherd je profesor oralne i maksilofacijalne kirurgije na Sveučilištu u Cardiffu gdje je osnovao Istraživačku grupu za nasilje i društvo koja je osvojila nagradu Kraljice za 2009. godinu. Potaknut svojim otkrićima, vodio je razvoj Nacrta partnerstva za sigurnost u zajednici (Odbor za prevenciju nasilja grada Cardiffa) kojim je predsjedao 20 godina od 1997. godine. Taj je nacrt korišten kao model u Zakonu o kriminalu i neredu koji propisao stvaranje takvih partnerstava širom Velike Britanije. Inicirao je i razvio Sveučilišni institut za policijsku znanost u Walesu te model razmjene informacija za prevenciju nasilja koji su usvojile različite vlade Velike Britanije i koji se nalazi u Strategiji za ekstremno nasilje 2018.. Razvio je i sveobuhvatni proces za brigu o osobama koje su bile izložene nasilju koje je objavio Kraljevski koledž psihijatara.

 

Njegov prijedlog za 2008. godinu o neovisnom profesionalnom tijelu za obavljanje policijske službe preuzela je vlada Velike Britanije, a novi policijski fakultet pokrenut je 2013. godine. Također je 2014. godine inicirao i vodio pokretanje Predsjednika Vrhovnog suda Probacijskog instituta, neovisnog profesionalnog tijela za probaciju.

Također je sudjelovao 2016. u stvaranju novog Ovlaštenog Učiteljskog Koledža, čiji je osnivač i povjerenik. Njegovi terenski pokusi i zagovaranje na temu ozljeda od stakla rezultirali su prelaskom na ojačano posuđe od stakla i polikarbonata u trgovini koja je licencirana u Velikoj Britaniji.

Njegovo istraživanje potaknulo je povijesne prve Smjernice Nacionalnog instituta za zdravstvo i njegu izvrsnosti, objavljene 2000. godine. Prvi je britanski dobitnik Stockholmske nagrade za kriminologiju 2008. godine, koja je prema pisanju časopisa The Times "ekvivalent Nobelove nagrade";

Počasni je suradnik Kraljevskog koledža psihijatara, Kraljevskog koledža hitne medicine i Fakulteta za javno zdravstvo Kraljevskih liječničkih koledža. Bio je izabrani član vijeća i povjerenik Kraljevskog koledža kirurga Engleske koji mu je 2012. godine dodijelio počasni FRCS te kao potpredsjednik nacionalne humanitarne organizacije Victim Support. Dao je doprinos je Deklaraciji o nasilju u obitelji (Wales) i govorio za NHS na pokretanju Bijele knjige u 2012. godini.

Profesor Shepherd pokrenuo je i vodio upravljačku skupinu koja je održala vrhunske britanske profesionalne summite, a sazvao je i summit 2013. o praksi utemeljenoj na dokazima kojom je predsjedao Lord O'Donnell u Instituciji civilnih inženjera.

Njegovo zagovaranje i istraživanje o dokazima dovelo je do stvaranja „Vijeća Što djeluje“ i novih „Centara Što djeluje“ što je jednako Nacionalnom institutu za zdravstvo i njegu izvrsnosti u HNS-u. Član je kabineta ureda „Vijeća što radi“ za koje je inicirao i napisao izvješće iz 2014. o onome što je proglasio dokaznim ekosustavom. Pokrenuo je i izradio Deklaraciju o dokazima u Kraljevskom društvu koju je potpisalo 27 engleskih profesionalnih tijela uključujući Policijski koledž,  Ovlašteni Učiteljski Koledž i sve medicinske Kraljevske Koledže. Od 2004. godine član je britanske vladine skupine za strategiju za alkohol (sada Alkoholski forum za zdravlje i provedbu), koja je donijela nacionalnu strategiju za 2012. koja uključuje aktivnosti koje proizlaze iz njegova istraživanja. Izabran je za suradnika Akademije medicinskih znanost u 2002. i za Vijeće Akademije u 2011. Član je Savjetodavnog vijeća za znanost u Ministarstvu unutarnjih poslova.

 

 

Kako prisustvovati webinaru:

Koristite donji gumb da biste se prijavili za webinar. Nekoliko sati prije webinara primit ćete poruku e-pošte s vezom do sobe za webinar i upute kako se pridružiti. Pridruživanje našim webinarima je vrlo jednostavno, ne zahtijeva nikakve posebne vještine od vas i traje samo minutu ili dvije. Webinaru se možete pridružiti s računala, tableta ili mobilnog telefona.

 

 

O INSPIRE seriji:

U siječnju i veljači ChildHub predstavlja INSPIRE paket: INSPIRE paket je pristup utemeljen na dokazima u revitalizaciji, fokusiranju i širenju postojećih multisektorskih napora za sprečavanje i reagiranje na nasilje nad djecom. Razvijen je u suradnji sa WHO, CDC, Globalnim partnerstvom za zaustavljanje nasilja nad djecom, PEPFAR, PAHO, UNICEF, UNODC, USAID, Together for Girls i Svjetskom bankom Paket se temelji na konvergenciji između tih agencija i partnerstava u strategijama koje su preporučili i predstavlja najbolje dostupne dokaze.

Sedam strategija su:

 

1) implementacija i provedba zakona

 

2) norme i vrijednosti

 

3) sigurna okruženja

 

4) podrška roditelja i skrbnika

 

5) dohodak i ekonomsko jačanje

 

6) usluge odgovora i podrške

 

7) obrazovanje i životne vještine

 

Ovih sedam strategija utemeljenih na dokazima nadopunjuju dvije međusobno povezane strategije: multisektorska koordinacija i praćenje i evaluacija. Temeljni INSPIRE dokument sada se nadopunjuje detaljnim INSPIRE Priručnikom o provedbi u kojem se navodi kako odabrati i implementirati intervencije iz svake od sedam strategija, kao i sažetak pokazatelja kojim se mjeri njihov učinak i prihvaćanje.

 

 

Jezik(ci) materijala: 
English
Series this is part of: 

Ovaj projek(a)t je finansiran od: