ChildHub INSPIRE serija: priča o uspehu međunarodnog KiVi programa koji se bavi vršnjačkim nasiljem

You need to login in to ChildHub before you can join this webinar. If you don't yet have an account, please register.

Register and join Login and join

This webinar has already taken place. You will not be able to join it.

Datum održavanja vebinara: 
21. 03. 2019.
Start and finish time of webinar: 
14:00 - 15:00 po Centralnoevropskom vremenu
Lecturer: 
Johana Alanen, međ. koord. projekta, KiVa Program protiv vršnjačkog nasilja, Univerzitet u Turku
Organizator: 
Child Protection Hub

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na sledeću sesiju Childhub serije vebinara o INSPIRE strategijama! U četvrtak 21. marta imaćemo zadovoljstvo da čujemo odličnog govornika na temu dobrih praksi koje se primenjuju širom sveta, a koje su povezane sa sledećom INSPIRE strategijom:  

Strategija br. 7: Obrazovanje i životne veštine 

Kvalitetno obrazovanje omogućava deci da steknu znanja, veštine i iskustva koja im mogu pomoći da izgrade otpornost i smanje faktore rizika koji mogu dovesti do nasija. Kada se obrazovni sistemi, škole, roditelji i zajednice obavežu da pruže bezbedno i stimulišuće okruženje za učenje, deca imaju mnogo veće šanse da ostvare akademski uspeh, da razvijaju socijalne veštine kao i manje šanse da ispolje ili dožive neki oblik nasilja.

KiVa je inovativan, nagrađivani program zasnovan na dokazima koji se bori protiv vršnjačkog nasilja i zasnovan na najsavremenijim istraživanjima o vršnjačkom nasilju i njegovim mehanizmima. KiVa je razvijen na Univerzitetu u Turku, a finansiran je od strane Ministarstva obrazovanja i kulture Finske. Trenutno je vrlo traženi program i implementira se širom sveta od Finske do Novog Zelanda i od Argentine do Velike Britanije.

Na ovom vebinaru saznaćete više o:

  • fenomenu vršnjačkog nasilja i kako se KiVa program implementira u situacijama vršnjačkog nasilja i viktimizacije
  • o efikasnosti KiVa programa
  • kako se KiVa program može implementirati izvan Finske

O govorniku:

Od 2014. godine Johana je radila u timu za obrazovanje na Univerzitetu u Turku, i zaslužna je za izvoz KiVa programa za borbu protiv vršnjačkog nasilja u nove zemlje kroz formiranje licenciranih partnerstava. Ona je takođe deo trenerskog tima koji obučavaju nove sertifikovane KiVa trenere u celom svetu i pruža podršku u procesima pokretanja i implementacije KiVa Programa u novim regionima.

O INSPIRE seriji vebinara:

Tokom zime 2019. ChildHub predstavlja INSPIRE paket: INSPIRE paket je pristup koji se zasniva na dokazima u revitalizaciji, fokusiranju i širenju postojećih multisektorskih napora za sprečavanje i reagovanje na nasilje nad decom. Razvijen je u saradnji sa organizacijama WHO, CDC, Globalnim partnerstvom za okončanje nasilja nad decom, PEPFAR, PAHO, UNICEF, UNODC, USAID,Together for Girls i Svetskom bankom. Paket se temelji na konvergenciji između navedenih organizacija i partnerstava u strategijama koje preporučuju i predstavlja najbolje dostupne dokaze.

Sedam strategija su:

  1. Implementacija i primenjivanje zakona
  2. Norme i vrednosti
  3. Sigurno okruženje
  4. Podrška roditelja i staratelja
  5. Ekonomsko osnaživanje
  6. Usluge odgovora i podrške (eng. response and support sevices); i
  7. Obrazovanje i životne veštine.

Ovih sedam strategija utemeljenih na naučnim dokazima dopunjuju se sa još dve: Multisektorska koordinacija i Monitoring i evaluacija. Osnovni INSPIRE dokument sada je dopunjen detaljnim Priručnikom za implementaciju INSPIRE koji objašnjava kako izabrati i implementirati intervencije iz svake od sedam strategija, a takođe pruža i sažet pregled Indikatora kojima je moguće izmeriti uticaj intervencija.

Ovde možete pronaći sve INSPIRE materijale kao i snimke prošlih vebinara iz ove serije!

Kako da prisustvujete vebinaru:

Kliknite na link ispod kako biste se prijavili za webinar. Nekoliko sati pre početka vebinara stići će vam e-mail sa linkom za sobu za vebinar kao i uputstvo kako mu se priključiti. Priključivanje vebinaru je vrlo jednostavno, ne zahteva posebne veštine, a traje svega minut ili dva. Vebinar možete pratiti sa vašeg računara, tableta ili mobilnog telefona.

Ovde možete proveriti vreme početka vebinara u Vašoj vremenskoj zoni.

Jezik(ci) materijala: 
Engleski
Series this is part of: 

Ovaj projek(a)t je finansiran od: