[Hungaria] A është mirë të riintegrohen fëmijët në familjen e tyre në të gjitha rastet? - Mendimet e një nëne kujdestare

12 Gsh 2019
Source: 
WMN

Artikulli është historia e një nëne kujdestare që ka marrë një djalë pesë vjeçar, "Peter", i cili duhej të hiqej nga familja e tij për shkak të neglizhencës dhe dhunës në familje. Në moshën 5 vjeç, vlerësimi i tij u kthye me aftësi të kufizuara intelektuale, por falë punës së përkushtuar të nënës kujdestare fëmija u qetësua në shtëpinë e re, aftësitë e tij filluan të shkëlqejnë, ai u zhvillua në të gjitha fushat dhe në gjashtë vite ai arriti të shkoni në shkollë të rregullt. Nëne e bir dhe familja e saj e ka mbështetur atë në çdo mënyrë, ajo e donte atë dhe kujdesej për të. Kishte rregulla, por edhe tregime në mbrëmje, gatuante ushqim në tryezë, ndihmonte në detyrat e shtëpisë, etj. Ai ishte në gjendje të shihte prindërit e tij biologjikë çdo muaj, megjithëse këto vizita ishin gjithmonë stresuese për shkak të konfliktit midis mamse dhe babait. Nëna e tij po vuan nga abuzimi me alkoolin, babai ka punë të përkohshme dhe ka filluar takimin me vajzën 17-vjeçare të nënës, me të cilën pati 2 fëmijë përfundimisht. Pas pesë vjetësh kujdestari i Pjetrit vendosi - megjithë këshillat psikologjike dhe për mbrojtjen e fëmijëve - përkundrazi - që ai do të riintegrohet me familjen e tij, sepse "ata kanë ndryshuar". Pjetri natyrisht shijonte “lirinë” që përjetoi atje, se nuk kishte detyra shtëpie që duhej bërë, ai mund të shikonte TV deri vonë natën, dhe nuk kishte nevojë të lante dhëmbët ose fytyrën e tij. Ai filloi të sfidonte nënën kujdestare, duke u përpjekur të fitonte të njëjtat lloje lirie, performanca e tij filloi të rrëshqasë në shkollë.

Më në fund ai u ri-integrua në familjen e tij biologjike por "liria" ndaloi së qeni e ëmbël, ai humbi dhomën e tij, te kishte ushqim tge gatuar në tryezë, kujdesin dhe përkrahjen, por nuk kishte më asnjë rrugëdalje. Fatkeqësisht babai i tij nuk mund ta ndihmonte atë në punën e shkollës pasi ai vetë nuk lexonte ose shkruante mirë. Në këtë rast - shkruan mamaja e birit - nuk ishte në interesin më të mirë të fëmijës që të riintegrohej në familjen e tij biolgoike, pasi u privua nga një e ardhme pozitive, nga studimet e mëtutjeshme dhe zgjerimi i plotë i aftësive dhe aftësive të tij.

Ky projekt është financuar nga: