[Italia] Nga një kamp Romë në një furrë buke, Adriana hidhet në një jetë të re.

11 Sht 2019
Source: 
Vatican News

 

Adriana tani është 23 vjeçe, ka një punë, shtëpi, familje dhe miq. Sidoqoftë, i deshi shumë kohë për të arritur këtu. Ajo është një Romë, e lindur në Itali, e një nëne serbe dhe një baba kroat. Gjatë gjithë jetës së saj, ajo ka qenë duke udhëtuar nga një vend në tjetrin, duke shpresuar se do të jetë i mirëpritur diku. Nëna e saj u përpoq të kujdeset për gjashtë fëmijët e saj duke kryer vjedhje të vogla dhe duke lypur. Familja lau xhamat në semafor dhe fjeti në rrugë. Adriana e konsideronte veten me fat kur mund të flinte në një stacion policie, ose në një dhomë spitalore urgjente.

Një pikë kthese erdhi kur nëna e Adrianes e gjeti Zotin përmes Kishës Ungjillore. Në këtë moment, nëna e saj vendosi të linte jetesën rome përgjithmonë. Mjerisht, në të njëjtën kohë babai i saj u lirua nga burgu, dhe ai i bëri ata të transferohen në Spanjë, pastaj përsëri në Itali, dhe më pas në Francë. Adriana kujton se si anëtarët e Kishës ishin dashamirës ndaj saj pa paragjykuar, por ajo nuk ka të njëjtën përvojë nga sistemi shkollor francez. Shokët e klasës do të qeshnin me tatuazhin e saj Romë, madje mësuesit e trajtuan ndryshe. Meqenëse autoritetet donin të ndanin familjen duke urdhëruar nënën të kthehej në Serbi, familja vendosi të ishte përsëri në lëvizje.

Në Itali ata përfunduan duke fjetur në një makinë dhe e kuptuan që babai i tyre i braktisi përsëri. Ata u ftuan në një kamp Romë, ku ata duhet të hiqnin dorë nga liria e tyre dhe të pranonin rregullat e kampit, përfshirë edhe dërgimin e fëmijëve për të vjedhur. Nëna e Adriana nuk pranoi të merrej me këto. Për fat të mirë, Qendra Don Bosco gjeti strehim të përkohshëm për familjen. Ata madje morën një stazh gatimi për Adriana 17 vjeç. Në vitin 2014, ajo mori diplomën e shkollës së mesme, dhe mori punën e saj të parë në një kafene në Romë. Ajo i pëlqente të gatuante, mësoi se si të drejtonte një kuzhinë të vogël dhe gëzonte ndjenjën e fitimit të parave nga vetja. Ajo ndjehej e diskriminuar midis italianëve, por ajo duroi me ndihmën e Zotit. Një vit më vonë, familjes iu ofrua një apartament me qira të rregullt, që do të thoshte më në fund të kishte një shtrat të vërtetë, kuzhinë dhe banjo për Adriana. Një mik-prift i familjes e ndihmoi atë të gjente punësimin e saj aktual, të dashur në një furrë buke. Ajo adhuron të bisedojë me vendasit, të dëgjojë tregimet e tyre dhe madje t'u tregojë atyre udhëtimin e saj: rrugën e saj se si e shpëtoi Zoti.

Topic(s): 
Etiketat: 
Series this is part of: 

Ky projekt është financuar nga: