[Ndërkombëtare] Si Sporti në Ekip ndryshon trurin e fëmijës

This content was suggested by: 
21 Mar 2019
Source: 
Washington University in St.Louis

Hipokampus është pjesë e trurit që është thelbësore për kujtesën dhe përgjigjen ndaj stresit. Vëllimi i hipokampal, një nga formacionet në hipokampus, është e lidhur fort me depresionin; njerëzit me nivel më të ulët të vëllimit hipokampal kanë më shumë gjasa të vuajnë nga depresioni. Ushtrimet fizike i ndihmojnë të rriturit të mbajnë vëllimin e lartë të hipokampalit, prandaj ul rrezikun e depresionit.

Universiteti i Uashingtonit në St. Louis kreu një studim mbi një mostër prej 4,191 fëmijëve të moshës 9-11 vjeçare dhe tregoi korrelacion midis fëmijëve që morën pjesë në sportet e ekipit të strukturuar dhe nivelin e volumit hipokampal.

Studimi tregoi se sporti, por jo aktivitete të tjera (si muzika apo arti), kontribuan në një vëllim më të lartë hipokampal në këta fëmijë, pavarësisht nga gjinia e tyre. Megjithatë, lidhja me depresionin e reduktuar u gjet vetëm mes djemve, duke sugjeruar se shkaqet e depresionit midis vajzave mund të ndryshojnë ose se efekti i sporteve në ekipit do të bëhet i dukshëm më vonë në jetën e tyre.

Fakti që këto marrëdhënie ishin më të forta për ekipin ose sportet e strukturuara sugjerojnë se mund të ketë diçka rreth kombinimit të stërvitjes dhe mbështetjes sociale ose strukturës që vjen nga të qënit në një ekip që mund të jetë i dobishëm në parandalimin ose trajtimin e depresionit tek të rinjtë.

Gjetjet krijojnë mundësi intriguese për punë të re në parandalimin dhe trajtimin e depresionit tek fëmijët, "tha Lisa Gorham, autor kryesor i studimit. Sipas burimit, është e rëndësishme të përmendet se këto rezultate janë korrelacion, jo shkaktarë; dy mundësi mund të jenë të vërteta - ose se sporti kontribuon në reduktimin e rrezikut të depresionit, ose që fëmijët e depresionuar kanë më pak gjasa të angazhohen në sport, për shembull.

Klikoni në linkun e mëposhtëm për të hyrë në artikullin e plotë.

Ky projekt është financuar nga: