[România] Prima școală mobilă lansată în România

01/10/2019
Джерело: 
Stiri ONG

Prima școală mobilă din România  a fost lansată în municipiul Turda (județul Cluj), fiind unicul proiect educațional de acest tip din România. Implementarea proiectului are ca prim obiectiv reducerea și prevenirea abandonului școlar, dar și creșterea gradului de conștientizare în rândul populației a importanței educației. Școala Mobilă face parte dintr-un proiect mai larg, CEPS Turda - Calitate, egalitate și prietenie în școlile din Turda.

Astfel, printre activitățile ce se vor desfășura în cadrul CEPS Turda se numără organizarea de programe after-school (inclusiv catering) adresate elevilor din ciclul primar, meditații pentru elevii din ciclul gimnazial, implementarea unui program integrat de tip „A doua șansă”, grădinițe estivale, activități de consiliere a părinților, dezvoltarea unor mecanisme locale de susținere a procesului educațional și acțiuni de tip „școala mobilă”.

Potrivit declarațiilor primarului municipiului Turda, Cristian Octavian Matei, “Școala mobilă este un punct de atracție în comunitățile vizate. Este într-un microbuz de mari dimensiuni, care oferă o prezență vizibilă și atractivă. Această inovație este o modalitate foarte eficace de a ajunge fizic la copiii care nu frecventează școala și la părinții acestora. Microbuzul este dotat cu băncuțe și masă de lucru pentru mentorat sau consiliere, birou de lucru cu 2 laptop-uri, imprimantă A3, aer conditionat, TV led interior, TV led în exterior pentru rularea de documentare, marchiză laterală pentru umbră, scaune de exterior, dozator de apă, mini-frigider, cuptor cu microunde, cafetieră, sistem suplimentar de iluminat exterior, scară suplimentară pentru acces ușor, generator de curent, opțiuni de alimentare cu curent direct la priză externă etc”.

Proiectul este dezvoltat de Primăria municipiului Turda, în cooperare cu mai multe fundații și școli din municipiu, valoarea totală a proiectului ridicându-se la 6.172.973,41 lei.

România se confruntă cu un nivel ridicat al abandonului școlar timpuriu, acesta atingând în anul 2018, 16,4%. Conform statisticilor Eurostat, în același an, media Uniunii Europene era de 10,6%. România își propune ca până în anul 2020, nivelul abandonului școlar timpuriu să scadă până la 11,3%.

Цей проект фінансується: